X
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień
dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Fundacja Dla Dobra Publicznego
Tło:

Kursy gastronomiczne

Proponujemy niżej wymienione kursy


1. Praktycznych aspektów realizacji zasad GHP/GMP oraz wdrażania systemu HACCP w zakładzie

Celem kursu jest przygotowanie uczestników szkolenia do prac w zakresie wdrażania systemu HACCP w swojej firmie. Uczestnicy szkolenia powinni posiadać wykształcenie wyższe w zakresie technologii żywności lub technologii żywienia, towaroznawstwa spożywczego, chemii spożywczej lub kierunków pokrewnych oraz powinni posiadać doświadczenie i wiedzę o działalności swojej firmy. Mogą to być również osoby nie posiadające wyższego wykształcenia, lecz mające bardzo dobre przygotowanie w zakresie technologi żywności. Tematyka szkolenia to główne obszary GHP w zakładzie, zasady i założenia systemu, zasady przeprowadzania analizy zagrożeń, a także zasady weryfikacji systemu HACCP.

2. Cukiernika

Szkolenie ma na celu nabycie przez słuchaczy umiejętności: sporządzania ciast, kremów, mas i innych wyrobów ciastkarskich; montażu, dekoracji i wykańczania wyrobów ciastkarskich; przygotowania deserów cukierniczych oraz lodów; a także magazynowania i oceny surowców, przechowywania i ekspedycji wyrobów cukierniczych oraz obsługi maszyn, urządzeń i sprzętu.

3. Kelnera

Celem kursu jest nabycie przez słuchaczy umiejętności niezbędnych do wykonywania zawodu kelnera. Kursanci zostaną zapoznani z zasadami rozliczeń kelnerskich; sposobami sporządzania oraz podawania potraw i napojów; planowaniem wyżywienia; obsługą przyjęć okolicznościowych oraz obsługą gości hotelowych.

4. Kierownika małej gastronomii


Celem kursu jest teoretyczne i praktyczne przygotowanie słuchaczy do organizowania i prowadzenia punktów gastronomicznych. Uczestnicy kursu zapoznani zostaną z: wybranymi zagadnieniami z zakresu technologii produkcji kulinarnej i obsługi konsumenta; zasadami kalkulacji w gastronomii; sposobami dokonywania oceny jakości przygotowywanych posiłków; zasadami ich obróbki, porcjowania i wydawania; a także z przepisami bhp.

5.Kucharza małej gastronomii z praktycznymi aspektami realizacji zasad GHP/GMP

Nabycie przez słuchaczy wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych z zakresu: surowców gastronomicznych; przygotowania stanowiska pracy; obróbki wstępnej surowców; technik sporządzania zup oraz dań podstawowych; wypieku ciast; sporządzania przekąsek i deserów; ekspedycji wyrobów kulinarnych; a także praktycznych aspektów realizacji zasad GHP/GMP.

6. Kucharza-kelnera-barmana-organizatora przyjęć okolicznościowych

Szkolenie ma na celu przekazanie słuchaczom wiedzy i umiejętności niezbędnych w zawodzie kucharza, kelnera, barmana, w tym wiedzy dotyczącej: przygotowania do samodzielnej pracy na ww. stanowisku; zaznajomienie z podstawową wiedzą z zakresu zagadnień technologicznych; zaznajomienie z zasadami bhp i zagrożeniami wynikającymi z ich nieprzestrzegania; profesjonalnej obsługi konsumenta; sporządzania jadłospisów, przygotowywania i przechowywania potraw oraz sposobów ich podawania; a także organizacji przyjęć okolicznościowych.

7. Kelnera - barmana, obsługa kas fiskalnych oraz minimum sanitarne

Nabycie przez słuchaczy m.i.: podstawowej wiedzy o zakładach gastronomicznych; wiedzy dotyczącej zasad serwowania dań zasadniczych; wiedzy z zakresu organizacji przyjęć - bankietów; oraz umiejętnej obsługi klienta.

8.Organizacji przyjęć okolicznościowych (catering)

Szkolenie ma na celu zapoznanie słuchaczy z: zagadnieniami prawnymi związanymi z tworzeniem własnego przedsiębiorstwa; zasadami marketingu i jego znaczeniem dla działalności gospodarczej firmy oraz marketingową strategią działania firmy na rynku; zasadami obsługi przyjęć okolicznościowych; sposobami przygotowywania potraw i napojów; formami obsługi konsumenta.

9. Barmana

Szkolenie ma na celu zapoznanie słuchaczy z informacjami dotyczącymi: wyposażenia barów w sprzęt i urządzenia; różnych form zaopatrzenia barów w towary handlowe i produkty żywnościowe żywnościowe oraz metod ich oceny i przechowywania; organizacji pracy i czynności związanych z przygotowaniem baru do przyjęcia gości; technik sporządzania oraz sposobów serwowania napojów i koktajli, a także pracy za barem; dokumentacji obowiązującej w barze oraz sposobami jej prowadzenia.

10. Kucharza-dietetyka

Szkolenie ma na celu m. in.; doskonalenie umiejętności zawodowych osób pracujących w zawodzie kucharza; zapoznanie z zasadami żywienia dietetycznego; zapoznanie z rodzajami diet i odpowiedniego ich doboru w zależności od różnego rodzaju schorzeń chorobowych.

11. Kucharza-kelnera

Szkolenie ma na celu przekazanie słuchaczom zasobu wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych z zakresu gastronomi, w tym: przygotowanie do samodzielnej pracy na stanowisku kucharza i kelnera; zaznajomienie z podstawową wiedzą z zakresu zagadnień technologicznych; zaznajomienie z zasadami bhp i zagrożeniami wynikającymi z ich nieprzestrzegania; profesjonalnej obsługi konsumenta; sporządzania jadłospisów, przygotowywania i przechowywania potraw oraz sposobów ich podawania.



wstecz
hermesbirkinae parsmovies